A gazdasági társaságod ügyintézési menete 2018. január 01-től kezdődően jelentős váltosásokon megy keresztül.

Az E-ügyintézési törvényhez kapcsolódóan kiadott "Az elektronikus ügyintézés részletszabályairól" szóló kormányrendelet a gazdasági szervezetek számára előírja a CÉGKAPU használatát.

Az új előírás a szervezet méretétől függetlenül, a vállalkozásodra is vonatkozik. Ehhez „csak” a CÉGKAPU regisztrációt kell 2017. augusztus 30-ig kell elvégezned. Mindezt annak ellenére kell megtenned, hogy a cégkapun keresztüli kommunikáció csak 2018. január 1-től lesz kötelező.

A regisztráció elvégzése egyértelműen a vállalkozás vezetőjének (ügyvezető, üzletvezető, igazgató ... ) a feladata. a 451/2016. (XII.19.) Korm. rendelet – továbbiakban Korm. rendelet – egyértelműen fogalmaz e területen:

„89. § (2) Gazdálkodó szervezet nevében a cégkapu-regisztrációt a gazdálkodó szervezet képviseletére jogosult természetes személy kezdeményezheti.”

A regisztráció elvégzésével a cégkapumegbízott kijelölhet egy természetes személyt (cégkapuügyintéző), aki a cégkapu adminisztrációját végzi.

A CÉGKAPU megkönnyíti a szervezetek és az elektronikus ügyintézést biztosító szervek közötti kapcsolatfelvételt

Biztosítja:

  •  hogy az Igénybe vevő elektronikus ügyintézést biztosító szervek számára biztonságos kézbesítési szolgáltatáson keresztül küldeményeket tudjon feladni a biztonságos kézbesítési szolgáltatásra vonatkozó szabályok szerint,
  • az elektronikus ügyintézést biztosító szervek küldeményeit a biztonságos kézbesítési szolgáltatásra vonatkozó szabályok szerint fogadni tudja,
  • a küldött és fogadott küldemények tárolása biztonságos, hiteles tárhelyen legyen,
  • a szervezet minden érdekeltje egy helyen férjen hozzá a szervezet hivatalos levelezéséhez és
  • az érkező küldeményeket jogosultsághoz kösse, és adott küldemény kizárólag a megfelelő jogosultsággal rendelkező munkatársak által váljon elérhetővé

Fontos, hogy a Kormány rendelet 89. § (11) bekezdése értelmében a gazdálkodó szervezeted a cégkapumegbízott jogosultságának megszűnéséről 5 munkanapon belül, az új cégkapumegbízott bejelentésével egyidejűleg köteles bejelenteni ezt a tényt.

Feladataid 2017. november 30-ig:

Olvasd el a regisztráció folyamatáról szóló. útmutatót

Regisztrálj a CÉGKAPU alkalmazásra. A regisztráció – amennyiben rendelkezel ügyfélkapuval – legfeljebb 1-2 percet vesz igénybe.

Címkék