Itt a tanév vége. Gyermeked érettségizett? Lehet, hogy a családi kedvezmény igénybevételéről (pontosabban megszünéséről) új nyilatkozatot kell tenned munkáltatód felé.

Tudtad, hogy a családi kedvezmény addig jár, amíg a gyermeked után családi pótlékot folyósítanak.

Tudnod kell azt is, hogy ha gyermeked OKJs képzésben vesz részt, akkor a családi kedvezmény (ugyanúgy mint a családi pótlék) a gyemek 20 éves koráig vehető igénybe.

A törvény szerint a családi pótlék addig jár, amíg a gyermek közoktatási intézményben tanul, de legfeljebb annak a tanévnek végéig, amikor betölti a 20. életévét.

Ha a gyermeket megillető családi pótlék folyósítását megszüntették, akkor a gyermeked után családi kedvezmény sem vehető igénybe. A kedvezmény jogtalan igénybevétele szankciókkal von maga után. Nemcsak az igénybevett kedvezményt kell visszafizetned, hanem még kamatbüntetést is kapsz.

 

Egy példa biztosan segítségedre lesz a megértésben:

Feltételezzük, hogy két gyermeked van. A nagyobbik gyermeked most érettségizett. Július végéig (addigra már tudnotok kell, hogy felvételt nyert-e gyermeked) nyilatkoznod kell a munkáltatód felé, hogy az érettségizett gyermeked egyetemen - főiskolán nappali tagozaton tanul tovább. Ekkor ezt a gyermeket is még mint eltartott veszi számításba munkáltatód. Igy havi 17 500,-Ft adókedvezményt vehetsz igénybe a továbbiakban.

Nyilatkoznod akkor is kell, ha az érettségizett gyermeked nem tanul tovább, illetve dolgozik (vagy "egyszerűen" otthon marad). Ebben az esetben csak egy eltartott után veheted igénybe a családi kedvezményt, amelynek összege így havi 10 000,-Ft.